Wormy's Blog (1280 x 1024)

Inainte sa blamezi, citeste de doua ori !

A murit Pruteanu …

Posted by wormy37 pe martie 28, 2008

Unul dintre oamenii pe care ii respect cel mai mult, George Pruteanu, a murit in 27 martie 2008. Singurul om care spunea direct, fara resentimente ceea ce avea de spus, cel care a luptat atatia ani impotrvia manelelor si a promovat cultura, s-a dus in urma unui infarct . Odihneasca-se’n pace. sursa LovinPress.

La fel ca orice mare om, care a facut un bine tarii, merita sa`i fie cunoscuta viata :

„George-Mihail Pruteanu (n. 15 decembrie 1947, Bucureşti, d. 27 martie 2008, Bucureşti) a fost un profesor universitar, politician şi critic literar român.

Tatăl lui, Saul Pruteanu, a fost medic şi profesor universitar, cercetând istoria medicinei din Moldova. Mama lui, Sofia Pruteanu, a fost funcţionară. George Pruteanu a studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie. Începând cu anul 1972, el a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, ca de exemplu Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.

După Revoluţia din anul 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru reviste/ziare ca Expres, Evenimentul Zilei, Dilema. Între 1995 şi 1999, el a fost realizatorul unui program zilnic de 5 minute despre folosirea corectă a limbii române („Doar o vorbă să-ţi mai spun”), care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea „Doar o vorbă săţ-i mai spun”, la TVR1 (1997-1999 şi din nou în 2006). Rubrică de cronică literară în Dilema. Rubrica Veto (publicistică pe teme cultural-politice) în Curentul.

În 1996 a fost ales ca senator de Constanţa al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în Senatul României, dar a demisionat în 1998. În 2000 a fost ales din nou, de această dată în Bistriţa-Năsăud ca membru al Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat din partea Sucevei.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca „Legea Pruteanu”, care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea (500/2004) a fost adoptată de parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

Pruteanu era de asemenea critic faţă de industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit „un gunoi”.

George Pruteanu a decedat la 27 martie 2008 la Bucureşti, în urma unui infarct miocardic.” (Sursa Wikipedia)

Mai jos momente memorabile alaturi de Pruteanu:

Reclame

4 răspunsuri to “A murit Pruteanu …”

  1. jully said

    SA SE ODIHNEASCA IN PACE:(!

  2. […] P.S. Ii multumesc lui wormy, de la el am aflat stirea. https://wormy37.wordpress.com/2008/03/28/a-murit-pruteanu/ […]

  3. Star said

    R.I.P. mare om .

  4. Dacy said

    Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să ne dea pe viitor cât mai mulţi oamenii de o aşa cultură ca a domnului Pruteanu, dacă este posibil aşa ceva… România a pierdut foarte mult odată cu pierderea domniei sale…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: